15 تیر 1400 - 11:23
شناسه خبر: 14321
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان خبر داد:
توسعه فراتر از پیشبینی گلخانهها در آذربایجانشرقی
به گزارش«پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران» به نقل از ایرنا، اکبر فتحی بیان کرد: طبق برنامه ابلاغی و تعیین شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی تا پایان خرداد سال ۱۴۰۰، استان آذربایجان شرقی باید ۱۱۵ هکتار از برنامه توسعه گلخانه ها را محقق میکرد که این رقم با احداث و توسعه ۱۴ گلخانه تجاری و تحقق ۱۳۴.۷ درصدی به ۱۵۴.۹ هکتار رسیده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با ارائه آمار مربوط به طرح توسعه گلخانهها در کل کشور گفت: در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۰ از ۳ هزار و ۵۲ هکتار برنامه توسعه گلخانهها، حدود ۳۷۸ هکتار انواع گلخانههای تجاری، گلخانههای کوچک مقیاس و سازههای فنی و سبک (سایبان کشاورزی) با میزان تحقق ۱۲.۴ درصد در سطح کشور تحقق یافته است.
وی ادامه داد: استانهای لرستان، قزوین، گلستان، اردبیل و تهران به ترتیب با ۴۷، ۳۹.۵، ۳۲.۲، ۲۷.۶ و ۲۶.۴ درصد سطح پیشرفت برنامه ابلاغی طرح توسعه گلخانهها، پس از استان آذربایجان شرقی در رتبههای دوم تا ششم کشور قرار گرفتهاند.
سرمایهگذاری ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی برای توسعه گلخانههای آذربایجانشرقی در سالهای گذشته، وسعت آنها را از ۵۲.۶ هکتار در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۲۶۰ هکتار در پایان سال گذشته رسانده است.
آذربایجان شرقی در سالهای اخیر در توسعه صنعت گلخانهای در سطح کشور پیشرو بوده است، به گونه ای که علاوه بر منابع ریالی سرمایه گذاری شده در این زمینه، تنها در منطقه آزاد ارس افزون بر ۲۰۰ میلیون یورو برای ایجاد و توسعه گلخانه های بزرگ مقیاس سرمایه گذاری شده است.
پی بردن به اهمیت و ظرفیت بالای آذربایجان شرقی در زمینه توسعه کشت گلخانه ای، موجب شده است که بزرگ ترین سازه گلخانهای خاورمیانه در جلفا تاسیس و توسعه یابد که محصولات آن در یک چرخه کامل از تولید به مصرف، به طور مستقیم به روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
توجه به توسعه کشت گلخانهای از این رو اهمیت مضاعف مییابد که کارشناسان میگویند در کشت گلخانهای علاوه بر بهبود چشمگیر بهرهوری، در مصرف آب نیز نسبت به کشت سنتی ۷۰ درصد صرفه جویی رخ میدهد که برای کشوری مانند ایران با اقلیم خشک و کم آب حایز اهمیت اساسی است.
توجه به توسعه کشت گلخانه ای از این رو اهمیت مضاعف مییابد که کارشناسان میگویند در کشت گلخانهای علاوه بر بهبود چشمگیر بهرهوری، در مصرف آب نیز نسبت به کشت سنتی ۷۰ درصد صرفویی رخ میدهد که برای کشوری مانند ایران با اقلیم خشک و کم آب حایز اهمیت اساسی است.
این امر با در نظر گرفتن خشکسالیهای بیش از دو دههای حاکم بر آذربایجان شرقی و نشستن غبار فراموشی تدریجی بر نوستالژی کوههای پوشیده از برف و جلگههای پرآب و حاصل خیز آذربایجان شرقی، اهمیتی فراتر از تصور پیاد میکند، به ویژه اینکه این استان در زمان حاضر با تنش آبی دست به گریبان است و هر گام برای صرفه جویی در مصرف آب برای ساکنانش، ارزش حیاتی دارد.
آذربایجان شرقی که تا اواخر دهه ۱۳۷۰ تنها آب آورد رودخانه «اجی چای» (تلخه رود) آن سالیانه به ۲.۲ میلیارد مترمکعب میرسید و جادههای روستایی و حتی بین شهری آن در اثر طغیان دریاچه ارومیه به زیر آب میرفت، اکنون با مشکل حاد کم آبی مواجه است.
ناظران محلی میگویند در این شرایط، توسعه کشت گلخانهای در آذربایجان شرقی علاوه بر صرفه جویی ۷۰ درصدی در مصرف روان آب های ۲.۳ میلیارد مترمکعبی آن در سال، افزایش بهرهوری در تولید محصولات کشاورزی و به تبع آن سودآوری بیشتر در اقتصاد کشاورزی استان را به دنبال دارد.